never mind

Konoplja - protein današnjice!

Za Sportviziju intervjuirala i tekst napisala Petra Prša.

Svi koji koriste proteine kao dodatak prehrani, znaju manje više sve o njima. Ili, znaju li? Alternativni proteini poput konoplje nisu pretjerano prihvaćeni u profesionalnom sportu. Naravno, iznimke postoje i one potvrđuju činjenicu da i alternativni protein itekako može konkurirati «velikim» proteinima na tržištu. 
Upravo smo o proteinu konoplje razgovarali sa Svemilom Solarom, voditeljem prodaje u bio&bio dućanu u Arena centru. Svemil je u svijet prehrane ušao već sa 13 godina proučavajući literaturu koja se tada bazirala na vegetarijanskoj prehrani, a kasnije je svoje proučavanje proširio na nutricionizam, sportsku i klasičnu prehranu. Njegova želja za znanjem ne prestaje - kako sam kaže: "Mene zanima samo najbolje i vrhunsko u smislu prehrane i sve što doprinosi mojim glavnim ciljevima: dug, uspješan i kvalitetan život. Ne mogu nažalost naći fakultet ili ustanovu u kojoj bi se čovjek po tom pitanju mogao kvalitetno izgraditi prvenstveno da pomogne sebi, a onda i drugima. Trebamo biti najbolja verzija samih sebe i to bi nam svima trebao biti cilj."

PP: Zašto baš za suplement izabrati protein konoplje?

SS: Konoplja je biljka koja je gotovo savršena za ljudsku prehranu. U prehrani se koriste njeni jestivi dijelovi, ali čak i vlakna konoplje koja su nejestiva imaju sve veću ulogu u prehrani. Uz to što sadrži vrhunska vlakna i masnoće, sadrži i vrhunske proteine. Oni koji se brinu za kvalitetu proteina konoplje trebaju znati da ona ima svih 8 esencijalnih aminokiselina te da uz to ima i sve ostale aminokiseline, njih 21 – kompletna je i može parirati bilo kojem proteinu na tržištu. Ne morate brinuti da će vam, kod korištenja ovako alternativnih izvora proteina, faliti neke aminokiseline. 

PP: Što je s onima koje brine bioiskoristivost proteina konoplje?

SS: Ima i visoku bioiskoristivost, što znači da su njene glavne aminokiseline zastupljene u građi proteina vrlo slične sastojcima u krvnom serumu. Na taj način se apsorbiraju vrlo brzo bez niza popratnih pojava, a prvenstveno alergijskih reakcija na laktozu i kazein (inače sastojci u sirutkinim proteinima). Možda je najbitnije za sve koji konzumiraju proteine naglasiti da protein konoplje povećava potenciju (što nije slučaj sa drugim proteinima) te ne izaziva nadutost i loš zadah.

PP: Kakva je situacija s drugim proteinima na tržištu? 

SS: Već smo rekli zašto uzimati protein konoplje, a ovdje treba napomenuti kakvi su ti ostali proteini koji se nude na tržištu. Najzastupljeniji je sirutkin protein. On drži veliku većinu tržišta, a proizašao je iz ideje da se sirutka, tj. hrpa otpada u mliječnoj industriji, nekako iskoristi i ono najbitnije, zaradi novac. Spomenuo sam alergijske reakcije na laktozu i kazein kojih u velikoj mjeri ima u sirutkinom proteinu. Ima sportaša koji uzimaju  čisti kazein prije spavanja, potaknuti naravno velikim marketingom proizvođača suplemenata.

PP: Što je zapravo kazein?

SS: Kazein je vrsta bjelančevine koja se gotovo u potpunosti ne probavlja i kao takva je uzrok svih upalnih procesa u tijelu, autoimunih reakcija i doslovno karcinoma. Kazein se koristi i kao ljepilo u industriji, za parkete i premazivanje pivskih boca npr., a u sirutkinim proteinima se nalazi u dosta velikom postotku. Laktoza - mliječni sećer - je drugi problem. Njega isto tako gotovo ne probavljamo i vrlo je opasan zbog toga.

PP: Svejedno je sirutkin protein na prvom mjestu na tržištu i kod sportaša, te rekreativaca. Zašto je tome tako?

SS: Obično profesionalni sportaši primjenjuju plan prehrane složen prema nekim velikim proizvođačima suplemenata koji vladaju tržištem. Zato i je konzumacija upravo tih proteina najveća. Međutim ti isti sportaši su već u 30-im, 40-im godinama katastrofalnog zdravlja. Rušenja usred utakmica ili borbi u dvadesetim godinama su upravo posljedica konzumiranja velikih količina koncentriranih proteina pa možda još i većih izolata, poput karnitina i glutamina. Takve količine organi poput jetre i bubrega koji se evolucijski razvijaju izrazito sporo ne mogu trpiti dugo i na kraju otkazuju.

PP: Da li postoji bitna razlika u proizvodnji sirutkinog proteina i konopljinog proteina?

SS: Proizvođači proteina konoplje u pravilu obrađuju isključivo konoplju što omogućava visoku čistoću i kvalitetu  – bolje ga je izabrati jer je manje alergen, prirodniji, lakši za probavu, a u svemu tome je i povoljniji od sirutkinog proteina. Protein sirutke prolazi niz industrija, od pašnjaka, krava, mliječne industrije i one takoreći bodybuilderske koja onda od tog nusprodukta radi protein, a mi moramo svakom od tih faktora u tome lancu vjerovati da smo dobili nešto vrhunsko, a zapravo neke velike kontrole svih tih faktora nema, osim da svi u tom lancu budu zadovoljeni što se tiče profita. 

PP: Kada i kako koristiti protein konoplje?

SS: Mislim da svatko treba suplementirati protein konoplje u prehrani bilo da je sportaš, rekreativac ili mlada osoba koja želi izgledati dobro. Potreban je nekakav minimum između 30g do 50g proteina dnevno, a naravno bitno je da su pritom ti proteini kompletni. U tom smislu konopljin protein je za svakoga, od beba do umirovljenika, a sama količina se podešava prema životnom stilu. Profesionalni sportaši će naravno uzimati više proteina, premda se danas javljaju sve učestalije preporuke da se količinski s proteinima ipak toliko ne pretjeruje.

PP: Koliko je to "više proteina" i što to znači za sportaša?

SS: Žrtvovati zdravlje za profesionalne rezultate se uvijek može i tada se može uzeti i do 10 žlica konopljinog proteina dnevno. Pri metabolizmu proteina (pogotovo životinjskog porijekla) oslobađa se dobar dio kiselina koje su otrovne i općenito se zakiseli cijeli organizam što nije dobro za bilo kakvu fizičku aktivnost, pogotovo za sportaše. To nije dobro ni za druge koji žele biti zdravi jer znamo da se sve patogene stanice, a pogotovo stanice raka se razvijaju u kiseloj sredini. Korištenjem velikih količina proteina trpit će i bubrezi i jetra. Dnevno je dovoljno trideset grama kvalitetnog proteina, poput konopljinog, i to je otprilike maksimalna količina koju bubrezi mogu obraditi u jednom obroku.

PP: Na što paziti kod kupovine konopljinog proteina?                         

SS: Treba paziti na dva važna faktora: oznaka eko certifikata i oznaka da je konoplja sirova odnosno da temperatura obrade konoplje nikad nije prešla 40 stupnjeva. To mi garantira da su zadržani svi enzimi koji su u samom sastavu bjelančevine, koji su zaduženi da se svaki taj sastojak u konoplji apsorbira maksimalno, a usput će sudjelovati u probavi svega ostaloga što konzumiramo tijekom dana ili perioda te će svaki organski sastojak ostati organski. Danas je, po meni, jako opasno kupovati nešto što nema oznaku eko certifikat. Prije sto godina to bi bila glupost, ali danas eko certifikat (najpouzdaniji su europski eko certifikati) je minimum koji jamči da se nitko u lancu  proizvođača, distributera, prodavača nije usudio učiniti proizvod na bilo koji način opasnim bilo za potrošača, bilo za okoliš, bilo za same radnike (koji su bili npr. na poljima konoplje.)

PP: Koji je konopljin protein po vašem mišljenju najbolji?

SS: Što se tiče konoplje, rumunjska konoplja slovi za najbolju zbog relativno povoljne klime i relativno visokog postotka gamalinolinske kiseline u ulju, a odmah iza je njemačka konoplja. Uz sve to treba gledati poznati brend koji se neće kompromitirati sa mješanjem sastojaka, kemikalija jer im je puno važnije da ne ugroze ugled brenda koji ih puno košta.

PP: Za kraj nam dajte neki dobar recept za shake sa konopljinim proteinom?

SS: Najlakše je u voćni jogurt umutiti jušnu žlicu konopljinog proteina i taj snack uzeti dva puta dnevno. To je sasvim dovoljno za jednu lijepu i zdravu muskulaturu. Ovaj «superfood shake» za koji ću vam dati recept je kompletan, tijelo dobija apsolutno sve. Ukusan je, praktičan (dovoljan je samo štapni mikser, koji može stajati i u uredu u ladici), podoban za sve uzraste i može se konzumirati jednom ili dva puta dnevno. Njime se dobije hrpa nutrijenata, pogodan za poboljšanje imuniteta (kosa, koža, nokti), balans hormona, efikasniji metabolizam, više energije i bolje raspoloženje,  pomaže u otklanjanju bolova, grčeva i upala.

Sportvizija

Sportvizija Centar

Sportvizija

Sportvizija Pole Dance

Sportvizija

SportvizijaTV

Sportvizija