never mind

Opustite mišiće uz kupku od morske soli!

Kada se nalazite u trenažnom procesu, vrlo je važno posvetiti dovoljno pažnje i oporavku organizma (između ostalog oporavku mišića i tkiva) od napora koji mu priuštite. U tome vam mogu pomoći razne metode poput kupke od morske soli, masaže, kratkog plivanja u bazenu, pravilne prehrane i odmora. U ovom segmentu fokusirati ćemo se na kupku od morske soli - jednostavan i učinkovit način oporavka.

Općenito, topla kupka sama po sebi opušta mišiće i potiče funkcije organa - kao što su jetra, bubrezi i koža - koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma. U toploj vodi se podiže temperatura tijela, pa se nataložene štetne tvari počinju gibati preko limfe i krvotoka prema površini. Dodamo li kupci i morsku sol, obična voda postati će morska i zbog svojih sastojaka potaknuti metabolizam i izlučivanje štetnih tvari te će se time olakšati cijeli proces. Dakle, kupke s morskom soli potiču izmjenu tvari i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i cjelokupnog organizma. Priprema kupke: voda treba biti temperature između 20 i 30 stupnjeva Celzijevih te se u nju doda 0.5 kilograma krupne morske soli.

Da morska sol, baš kao i ostali sastojci morske vode, ima terapijska svojstva - poznato je još iz doba stare Grčke. 

Još u antici su Hipokrat i Herodot preporučivali kupke u morskoj vodi kod različitih zdravstvenih poteškoća.

 

No, kupke od morske soli nisu samo melem za tijelo, već imaju pozitivan utjecaj i na stanje našeg duha: relaksiraju i osvježavaju psihički i fizički, potiču pozitivan stav, posebno zahvaljujući visokom postotku magnezija, koji dokazano djeluje u borbi protiv stresa. Minerali iz soli vežu se uz stanice kože, pa ona postaje vlažnija, svježija, sjajnija i baršunasta. Iz istih razloga, kupke s morskom soli potiču mršavljenje i dovode do uklanjanja ili smanjenja celulita te regeneriranja kožnog tkiva, zbog čega imaju i anticelulitni i anti-aging učinak. 

 

 

Tags: morska sol, kupka, oporavak nakon treninga, blagotvorni učinci morske soli
Izvor

  
 

Sportvizija

Sportvizija Centar

Sportvizija

Sportvizija Pole Dance

Sportvizija

SportvizijaTV

Sportvizija